De Groene Vink

januari 16, 2021 0 Door rotterdamqualiti

Groene Vink

De Groene Vink  is een kwaliteitsprijs die wordt uitgegeven door Zorginstituut Nederland aan softwareleveranciers. De Groene Vink staat voor betrouwbare berichtgeving. Softwareleveranciers zijn aan de dag van vandaag onmisbaar. Dit geld voor meerdere branches, maar zeer zeker ook voor de zorg. Aan de dag van vandaag is software binnen de zorg onmisbaar. Denk bijvoorbeeld maar aan systemen waarmee de gezondheid van patiënten gemonitord kan worden en aan elektronische patiëntendossier. Sinds een aantal jaar werken veel zorginstellingen met elektronische patiëntendossier. Dit omdat dit een efficiëntere manier van werken is, dan de papieren dossiers van vroeger.

Efficiënt werken

Binnen iedere branche is het belangrijk om efficiënt te werken. Zo ook binnen de zorg. Doordat softwareleveranciers steeds verschillende software blijven ontwikkelen en updaten, is het ook voor de zorg mogelijk om efficiënt te werken. Mede om deze reden is de Groene Vink in het leven geroepen. Het is namelijk belangrijk dat softwareleveranciers een waardevolle bijdrage aan de gezondheidszorg kunnen leveren. Doormiddel van elektronische patiëntendossiers wordt het voor alle betrokken zorgverleners mogelijk om de voortgang van patiënten en cliënten te monitoren. Dit zonder dat hiervoor allerlei telefoontjes over en weer voor nodig zijn.  Het is namelijk de bedoeling dat iedere betrokken zorgverlener met behulp van elektronisch patiëntendossier en de patiënt zijn of haar werkzaamheden kan uitvoeren.

Werkzaamheden

Vroeger bestonden de werkzaamheden in de zorg vooral uit zorgen voor cliënten en patiënten. Tegenwoordig horen hier ook allerlei administratieve werkzaamheden bij. Denk bijvoorbeeld maar aan het registreren van de vitale functies, het bijhouden van voortgangsrapportages, het opstellen van schriftelijke begeleidingsplannen, etc. Hier zijn tegenwoordig geen losse mappen meer voor nodig, al deze gegevens kunnen namelijk geregistreerd worden in een elektronisch patiëntendossier. Wel is het natuurlijk belangrijk dat zo’n dossier veilig is en dat er hierdoor niet allerlei privacy gevoelige gegevens op straat komen te liggen. De Groene Vink wordt daarom uitgereikt aan softwareleveranciers die bekend staan om een betrouwbaar systeem wat bijdraagt aan een betrouwbare berichtgeving.